Psoas
21660
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21660,stockholm-core-2.4.4,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

De Musculus (illio) Psoas

‘De spier van de ziel, de boodschapper van je midden’

De musculus Illiopsoas, of te wel Psoas, is je diepste spier in het midden van je lichaam naast je wervelkolom en is veel meer dan alleen de heupbuiger, de spier die de onderrug met de heupen verbind. De Psoas geeft ons centering, steun, evenwicht en coordinatie. Het zorgt dat we soepel en stevig kunnen staan en lopen. Lopen is letterlijk en figuurlijk een beweging van aanspannen en loslaten. De Psoas is een dirigent van het lichaam in deze dans van de bewegingen in het leven.

Embryologisch maakt de Psoas een belangrijk deel uit van het neurologisch (stress)systeem. De psoas is direct verbonden met onze primaire oerinstincten om te kunnen vluchten, vechten of bevriezen bij gevaar. Tegenwoordig met alle continue stress ( = angst) in ons leven zijn onze Psoai (meervoud) vaak uitgeput met alle gevolgen van dien!

Jezelf (weer opnieuw) veilig weten is een belangrijke ingang voor het ontspannen van de Psoas. Letterlijk hoe je kunt landen in je botten, je voeten op de grond plaatst en geaard en helder in het nu aanwezig kan zijn. Hoe beter je kunt aarden en je je eigen plek kunt aannemen hoe spiritueler je levenservaring kan zijn. Eenvoud in zijn met wat ís.

Daarnaast is de Psoas verbonden met je levenskracht. Als eerste samen met je nieren ontvouwt de Psoas uit de embryologische durale buis en ontmoet nieuwsgierig ‘het leven’. Iedere cel in jou wéét. zoals elk levend mechanisme, hoe tot maximale potentie te komen. Altijd op zoek naar homeostase en ’thriving’. Uit seksuele energie ontstaan ( the ignition, the sparkle) zijn we seksuele wezens die een enorme creatieve kracht dragen om te creëren. Hoe meer deze diepe oerherinnering weer vrij kan stromen in ons lichaam zal niet alleen onze sensuele en seksuele energie vrij komen maar zullen we meer ontvankelijk worden voor het leven in ál zijn fascetten. Daar ligt diepe vreugde, waarachtigheid en geluk die we allemaal willen ervaren in ons leven.

Tevens is deze heilige spier ook je waarheids-spier. Een boodschapper van jouw universele wijsheid, je zelfherstellende vermogen en ‘your gutbrain’ en noemt men in verschillende stromingen de Psoas ook wel de spier van de ziel. Als je ziel, je essentie, niet voldoende aanwezig is in je lichaam, blijft je zenuwstelsel zoekend en alert. Pas als je je ziel weer thuis laat komen en volledig belichaamd ontstaat er rust, diepe rust. Waar alles samenvalt en goed is. Van daaruit kun je je zelf verwezenlijken (je wezen wezenlijk ontplooien). Ook is er in je verbindingen met anderen meer wezenlijk contact als je zelf ’thuis’ bent. Vaak missen we de ander, maar hebben we onszelf ergens achtergelaten. Ergens in je kindertijd, bij een overleden dierbare of een intense gebeurtenis of trauma die we ooit niet konden verwerken. Dan heb je jezelf weer op te halen. Je lijf en specifiek je Psoas wéét de weg terug.

Een uitgeputte psoas kan allerlei klachten geven als rug- en bekkenklachten, heupklachten, ademproblemen, vermoeidheid, stressklachten, niet geaard zijn, buik- en menstrustiepijn, ‘je uit je midden voelen’.

Een diep ontspannen en ‘juicy’ Psoas zorgt dat je:
• kan zakken in je bekken en lijf
• omliggende spieren in balans blijven
• je je veiliger kan voelen
• je kan aarden en je spanning en energie goed kan afvoeren.
• meer levensenergie ervaart, meer libido

• Een gezonde houding aanneemt
• Beter voelen wat goed voor je is, wat klopt voor jóu.
• Vanuit je diepte op eigen manier bewegen en te leven.
• Je je midden en balans kan ervaren
• En nog zoveel meer..!

Sinds 2015 ben ik groot Psoas fan toen ik ontdekte hoeveel ontspanning en energie het releasen en verzorgen van deze spier mij bracht. Sindsdien school ik me steeds verfijnder in de dieptes en gelaagdheid die de Psoas ons spiegelt. Met mijn Psoas als mijn leermeester deel ik mijn ervaringen in mijn trainingen en individuele sessies nu met veel enthousiasme .

Voor workshops klik hier

Voor individuele Psoas-check klik hier

Workshops en trainingen

Ik geef verschillende workshops en trainingen door het jaar heen over bewust bewegen, ontspannen en persoonlijke ontwikkeling. Zie onder kopje aktiviteiten wat er gepland staat.

Op dit moment zijn dat:

  • Psoas basic class (2 dagen)
  • Psoas release Masterclass voor professionals ( 2x 2 dagen)
  • 10 daagse training Het roepen van de ziel. Systemisch lichaamswerk.
  • unwinding your fascia
  • basis workshop craniosacraaltherapie op aanvraag
  • thema avonden
  • vanzelf ontwikkel traject (in ontwikkeling;)
  • trainingen voor bedrijven ( op maat en op aanvraag)

Kijk onder kopje agenda wat er in de agenda gepland staat of like mijn facebookpagina voor de spontane acties. Voor meer informatie of je aanmelden kan via kim@kimvanrens.nl of via het contactformulier.

Personal Psoas check-up

How juicy is your Psoas?

Wil je weten hoe gezond en in balans jouw Psoas is? Zowel bio-mechanisch als de bio-intelligente kwaliteiten van deze belangrijke spier diep in je bekken. Ook wel de spier van de ziel die je hele bijzondere inzichten kan geven als je deze eens volledig belicht.

Een soepele sappige Psoas geeft zoveel meer (bewegings)vrijheid en mogelijkheden tot ontspanning en geluk. Lees meer op Personal Psoas Check-up of meld je nu aan.

Ben je geïnteresseerd? Mail me voor meer informatie en meld je aan.